Termékek Menü
30/2003544

Falco peregrinus – vándorsólyom

Falco peregrinus – vándorsólyom

... Mindhárom esetet összeköti egy hiedelem, hogy noha mindegyikük csak negyven körül jár az életben, de öregebbnek hiszik magukat. Vagy félnek a korai öregségtől. Ha megnézzük a tünetjegyzékben azt a tünetet, hogy „öregnek érzi magát”, tizenhárom szert találunk benne. Többek közt a gyémántot, a hidrogént, a tömjént, a rezgő nyárt, a szivárványt, a plutóniumot – érdekes társaság, és közéjük keveredett egy madár is, a fehérfejű rétisas. A Haliaeetus leucocephalus. Ez a szer egy meglőtt, törött szárnyú sasból készült. A törött szárnyú sas, mint egy hirtelen megöregedett madár, már nem repül. Csak esik.

Ha azt a másik tünetet nézzük meg, amit szintén mindhárman elmondtak, hogy vágynak a hegyekbe, magasba, a természetbe, vidékre, akkor konkrétan a „vágyik a magas hegyekbe” tünetben csak négy szer van, amiből két szer madárból készült. Ez persze nem annyira meglepő, a madár magasan szárnyal. Különösen ez a kettő, amelyik megtalálható ebben a rubrikában: a sólyom és a sas. 

De megnézhetjük azt a tünetet is, hogy „vágyik vidékre”, vagy hogy „vágyik a hegyi levegőre”, mindkettőben megtaláljuk a vándorsólyomból és/vagy a fehérfejű sasból készült szert. A fehérfejű sas és a vándorsólyom, a Haliaeetus leucocephalus és a Falco peregrinus a két legjobban reprezentált madárszer a tünetjegyzékben. Azt mondhatnánk, hogy a Falco úgy van reprezentálva a madarak közül, mint ahogy a Sepia van reprezentálva a tengeri állatok közül. Tehát amelyik rubrikában a Falcót találjuk, ott egyéb madárszerekre is gondolhatunk, mint ahogy abba a tünetbe, ahol Sepiát látunk, beleérthetünk egyéb tengeri szereket is.

Azt mondhatnánk, hogy a madarakból készült homeopátiás szerek jól megjelenítik a hétköznapi valóságtól való elszakadás problémáját. Miközben állandó igényük van arra, hogy a szellemit lehozzák az anyagba és materializálják itt a Földön. Tehát azt gondolom, hogy a madárszerek kulcsfontosságú szerek lehetnek a meddőségben vagy gyermekvállalási problémákban, azokban a kétségekben, hogy szülni vagy nem szülni, gyereket akarni vagy nem akarni. Nincs madárszer a „sterilitás”, vagyis meddőség rubrikában, de szerintem a madárszerek alapvető szerei ennek a témának, annak, hogy egy nő azt érzi, hogy egyre idősebb, hogy kifut az időből vagy „repül az idő”. És hogy materializálni valamit vagy nem, lehozni valamit vagy nem, anyagba hozni valamit vagy nem. És ha ettől teljesen el van idegenedve, nem érzi és nincs kapcsolata azzal, mit is szeretne igazán – az a madárszerek egyik fő témája. A férfiaknál meg akkor lehet aktuális, hogyha a férfinak hivatástudata van, van egy folyamatosan végzett munkája, egy magasztos hivatása, ami által a szellemit képes lehozni az anyagba, miközben teljesen el van tévedve a hétköznapi valóságban. A hétköznapi valóság, amelyben neki helyt kéne állni, az derékfájással, fejfájással, lapockafájással, isiásszal jár. És vágyik a természetben feloldódni, elmenni, kirándulni, elvonulni, magában lenni. Valami nagy egységben feloldódni.

A „fél az öregségtől, öregedéstől” rubrikában mindössze négy szer van, és köztük van a Lycopodium és a Sepia. Kapták is ezeket az esetbeliek, mert ezek a szerek túl jól ismertek, a madarakból készült szerek viszont új keletűek, csak az utóbbi években kezdte a homeopátia felfedezni és használni őket. Ezért bátran gondolhatjuk, hogy például a nők esetében a Sepiával egyenlő mértékben és mennyiségben használhatnánk madarakat, mert ugyanolyan univerzális az égből a Földre szállni, és úgy lehozni egy lelket, mint az óceánban lesüllyedni, majd fölbukkanni.

Amikor a múltkori előadásban az űrhajós betegségről beszéltem, arról, hogy a súlytalanság állapotában milyen tünetek jelentkeznek, akkor megbeszéltük, hogy a súlytalanság állapotát a Földön a gyors zuhanással lehet elérni. A gyors zuhanással lehet modellezni, milyen súlytalannak lenni. A súlytalanság nem lebegés, hanem zuhanás. A zuhanáshoz hasonló állapot. Az összes madár közül a sólyom a leggyorsabb. 360–390 km/h sebességgel tud zuhanni. A leggyorsabb madár. Fejjel lefelé ilyen sebességgel zuhan le. El tudjuk képzelni ezt a testi állapotot? Ez hasonló ahhoz, mint a Sepiának a tenger fenekére süllyedni. Mindkettő egy lebegő, zuhanó állapot, benne az Univerzum végtelenjében, űrjében, ebben az állapotban kéne egy szilárd vázra, szerkezetre, anyagra lelni. Szilárd belső vázat kéne találni. A tintahalnak csak egy részén van csontos váz, egyébként meg csak védtelen, puha test van, a madaraknak meg törékeny, üreges csontjaik vannak, hogy könnyűek legyenek a szárnyaláshoz. Ők kevésbé szilárdak és kemények a földi, anyagi világhoz. A madárnak nem szabad elnehezednie. Az evéshez is ellentmondásos viszonya lesz. A madárétkű ember keveset eszik. Főleg csak csipeget. Az étvágytalan gyereket, aki nehezen fogadja el a földi, testi létet, falatonként etetik. „Egyet a mamának, egyet a papának.” Nem véletlenül mondják a kenyérfalatokra, hogy „katonák”. Mert egyenként masíroznak. Nem megölnek, hanem erőt adnak. Egyenként, lépésről lépésre.

A madárnak zuhanórepülés közben a legsérülékenyebb a nyaka. A fej és a test mindenképpen szét van választva. A Repertóriumban találunk olyan testi érzetre utaló téveszmét, hogy „a fej különválik a testtől”. Ebben a tünetben megtaláljuk a sólymot is, meg a sast is. A nyak a legsérülékenyebb, de egyben a legfontosabb eszköze is a figyelmének, mert ugye hátra tudja tekerni teljesen. Egyébként lehetne a torticollis egyik fő szere. Egyelőre nincs erről tapasztalat a homeopátiában; nem szerepelnek madarak ebben a klinikai rubrikában. A torticollis az a betegség, amikor valami állandóan húzza a nyakat oldalra, félre. Ismertem egy ilyen betegségben szenvedő embert, aki azt mondta, hogy ha nem lenne megakadva a feje, akkor körbe tudná tekerni a fejét, mint egy bagoly.

A nyakmerevség a madárszerek egyik fő tünete lehetne. Ha semmi mást nem találunk egy esetben, csak egy nyaki reumatikus fájdalmat, egy állandó nyakmerevséget, sok túlterheltséget a szellemi munkától – lélekben szárnyalás van, de a test elnehezülten csak ül –, akkor ott valószínűleg gondolhatnánk egy madárból készült szerre. Például a Falco peregrinusra.

A sólyomnak ehhez a zuhanórepüléshez három szemhéja kell hogy legyen. Hogy a légellenállástól meg tudja védeni a szemét. Két szemhéj összecsukódik, és alulról van egy harmadik, hogy teljesen védett legyen a szeme. A szemproblémáknak is fő szerei a madárszerek. A pelikán például az egyik legjobb szemgyógyszer, hiszen ő a vízbe csapódik be, zuhanáskor hirtelen egy teljesen más ellenállású, sokkal sűrűbb közegbe érkezik. Minden zuhanáskor egy ütést kap a szemére.

„Szemfájdalom.” „Nehézségérzés a szemben.” „Fejből szembe sugárzó fájdalom.” „Bal oldali fejfájás a bal szem fájdalmával együtt.” Ha a szemfájdalom össze van kötve fejfájással, az madárszerért kiált. A madarakból készült szerek a fejfájásra való legjobb homeopátiás szerek közé tartoznak. Akut fejfájásban is jól alkalmazható szerek. Például, amikor a fejfájás a szembe sugárzik. Ez nagyon gyakori. De egyelőre kevéssé használják a madárszereket a homeopátiában.

A madárszerek lényeges hatóterülete még a csont, mert a csontok a madaraknál üregesek. A csontritkulás legfőbb szerei kell legyenek a madárszerek. A csontritkulásnak, öregedéskor. Nem beszélve arról, hogy a madárszerek általában tollból készülnek vagy tojásból. Tehát eleve kalcium van a madárszerekben. Ugyanúgy tartalmaznak kalciumot is, mint a Calcium carbonicum vagy mint a Sepia, ezért az az esszencia, amit ez utóbbi szerekhez a kalcium tesz hozzá, az a madárszerekben is benne van. 

Folytatás: Bóna László: Borúra derű

Tartalomhoz tartozó címkék: blog