Termékek Menü
30/5727067

Sebestény Tibor: A repülő elefánt

Ár:
3.000 Ft
Cikkszám: 9786155414251

Nehézségem ihlette ezt a könyvet. És hogy foglalkozzam a témával. A pénzzel. Tizen-évvel ezelőttig volt és folyt. Majd egyszer csak megállt. Elzárták a csapot. Most ötven körül vagyok. Itt ülök és erről írok. Személyes utazásomról, hányattatásaimról, örömeimről, bánataimról, kitéréseimről, kilengéseimről, elakadásaimról. És a bennem rejtőző elefántról, aki elkezdett szárnyalni szabadon.

NEM KAPHATÓ!
Kifutás dátuma:
2020-02-16

Leírás és Paraméterek

Amikor Kolumbusz Kristóf ki akart kötni a Bahamákon található Guanahani-szigeten, akkor a helyi lakosok nem látták, hogy közeledik, mert korábban még nem találkoztak olyan tengerjáró vitorlás hajókkal, mint amilyenek Kolumbusznak voltak.

A kutatatások azt bizonyítják, hogy az információknak csak 1–2 százalékát észleljük valójában. Agyunk három mechanizmust használ az információk feldolgozására: az információk elhagyását, általánosítását és torzítását. A legtöbb információ nem is jut el a tudatunkig. Vagyis, amit látunk, érzékelünk, az a lehetőségeink, világunk csupán egy kis szelete.

Ha belépünk egy zsúfolt szobába, tekintetünket egy valami ragadja meg, miközben minden más a háttérbe szorul. Hogy mi lesz ez, az az érdeklődésünktől függ. Ha megváltozik az érdeklődésünk, akkor másképp észleljük a szobát, más fog kiemelkedni. Amikor pedig teljesen elvesztjük az érdeklődésünket, akkor a szoba egymáshoz nem kapcsolódó tárgyak halmazává válik.

Gyanús lett, hogy a döntéseimet befolyásolja valami racionalitáson túli dolog, vagyis hogy van valami, amit nem feltétlenül látok, érzek, nem vagyok a tudatában. Valami, ami a tudatos szinten túl létezik és befolyásol engem. Ha csak a tudatos szint létezik, akkor az valósul meg, amit tudomásom szerint akarok.

A pszichológia szerint a tudattalan olyan emlékek, vágyak, érzelmek, emlékképek, impulzusok lakhelye, amelyek hozzáférhetetlenek a tudat számára.

A könyvben kinyíló csokor sokféle és különböző színű nézőpontból áll, és nem feltétlenül rendezett. Mindenki azt választja belőle, amelyik tetszik neki. Vagy nem választja egyiket sem, mert egyik sem tetszik.