Termékek Menü
+36 70 746 3524
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Vis Vitalis

Vis Vitalis

Vis Vitalis Kiadó – Az élő gondolat ereje

Vis vitalis – eredetileg egyszerűen azt jelenti: „életerő”.

Egy meghatározhatatlannak tűnő fogalom, szertefoszlik, ha szavakkal akarjuk megfogalmazni, és mégis mindenkinek érthető lesz, ha csak az érzékeire hagyatkozik. Igazi kihívás ez a nyelvnek. A fogalmakon túli igazságok megfogalmazása teszi elevenné a gondolkodást is.

Nincs olyan ember, aki ne érezné, hogy mi a különbség az élő és a holt között, hogy mi az a pontosan érezhető valami, ami nincs abban, aki már nem él, nincs a tárgyban, nincs a holttestben, de egyből belekerül abba, ami életre kel, születik. Még csak élednie sem kell, a vis vitalist, vagyis az élet mindent átható, mindenütt jelen levő erejét érzi az ember már akkor is, ha a redőny résein keresztül beszűrődő fényben kavarog és ülepszik a por vagy meglibbenti a függönyt a szél. Pontosan lehet érezni, mi az a több, amitől élő az élő, és mégis, nem ragadható ez meg semmiben sem – bármennyire igyekezett is felmutatni ezt a valamit ősidőktől fogva teológia, ezotéria vagy természettudomány.

Ez az élővé tevő valami pontosan érezhető a gondolatokban is, hogy mitől válik egy gondolat életet teremtővé, és mitől csak holt elv, unott és tartalmatlan utánzás.

Az élet mindenben jelen lévő érzékelése lehetővé teszi azt is, hogy gondolkodásunkat is áthassa az élet, vagyis örömöt és boldogságot találjunk abban, hogy az elménk az élet legtávolibb, legkülönösebb tájai közt képes összefüggéseket teremteni. Az efféle eleven gondolkodás igazi éltető erő, éppen úgy tesz kiegyensúlyozottá és erőssé, ahogy az egészséges táplálék.

A Vis Vitalis Kiadó által kiadott könyveket és szervezett rendezvényeket, előadásokat a kiadó szándéka szerint ez az ars poetica hatja át.